logo hse
logo dem
logo seng
logo teš
logo rlv
logo hse edt
logo hse invest
logo rgp
/ PO USPEŠNO ZAKLJUČENEM REMONTU BLOKA 6 TEŠ ŠE KORAK NAPREJ K OKOLJU PRIJAZNEJŠEMU OBRATOVANJU

PO USPEŠNO ZAKLJUČENEM REMONTU BLOKA 6 TEŠ ŠE KORAK NAPREJ K OKOLJU PRIJAZNEJŠEMU OBRATOVANJU

V začetku julija se je uspešno zaključil prvi redni remont bloka 6 Termoelektrarne Šoštanj, ki je trajal od 7. maja 2018. Takoj po zaključku remonta je bil trajno zaustavljen blok 4, za okolju prijaznejšo proizvodnjo električne in toplotne energije pa bo po revitalizaciji že v kratkem znova zagnan blok 5.

V tem času so bila opravljena glavna večja dela na bloku, in sicer: revizija ventilatorjev vleka, menjava olja na nosilnem ležaju grelnika zraka, revizija ventilatorja podpiha in zamenjava dveh kolektorjev ponovnega pregrevanja pare. Izvedena so bila tudi garancijska popravila, za katera je bilo načrtovano, da se izvedejo v času remonta: zamenjave senzorja na turbini, merilcev nivojev na visokotlačnih grelnikih, opreme v nizkonapetostni razdelilni omari, popravilo izolacije na srednjetlačni turbini, zatesnitev oljne netesnosti na rezervoarju turbinskega olja, zamenjava notranjih delov ventilov vbrizgov srednjetlačnega parnega sistema, zamenjava vstopnih kolektorjev ponovnega pregrevanja, zamenjava vreten na hidravličnih pogonih zapornih ventilih srednjetlačne turbine, obnova ognjeodpornih obzidav na prašnih gorilnikih in zamenjava sklopk v pogonih parnih izpihovalcev. Na remontu, ki je bil uspešno izveden v zastavljenih časovnih okvirih, je bilo angažiranih 250 delavcev.

V času, ko je bil blok 6 TEŠ zaradi del v remontu, je varno in zanesljivo oskrbo z električno in toplotno energijo zagotavljal blok 4, ki so ga 6. julija 2018, kmalu po zaključku remonta, po 46 letih zaradi njegove dotrajanosti ter ekološke in tehnološke zastarelosti trajno zaustavili. Še pred koncem letošnjega poletja, predvidoma avgusta 2018, pa bo v TEŠ ponovno zagnan revitaliziran blok 5 s 345 MW instalirane moči, ki za elektrarno in predvsem lokalno okolje z okoljskega vidika predstavlja pomemben doprinos. V primerjavi z blokom 4 bodo namreč pri proizvodnji električne energije iz bloka 5 mejne koncentracije SO2 nižje za 50 %, NOx za 60 % in prašnih delcev za 80 %. To je tudi prispevek Termoelektrarne Šoštanj k čistejšemu okolju v Šaleški dolini in napredek v izpolnjevanju okoljskih zavez.

Skip to content