Išči
Slo | Eng | Blok 6 | Unit 6
Domov Skupina HSE Domov Skupina HSE

Turbina bloka 6

Turbina bloka 6 obratuje z drsnim tlakom. Para doteka do visokotlačnega dela turbine skozi dva hitrozaporna in dva regulirna ventila. Para v turbini ekspandira in gre nato nazaj v kotel na ponovno pregrevanje. Pregreta para se vrne na srednjetlačni del turbine skozi dva hitrozaporna in dva regulirna ventila. Iz srednjetlačnega dela turbine gre nato para skozi dve povezovalni cevi na dva nizkotlačna dela turbine in nato v kondenzator.

Visokotlačna turbina je z enojnim natokom pare, sestavljena iz ulitega zunanjega ohišja, notranjega ohišja in rotorja. Zunanje ohišje je sestavljeno iz dveh vijačenih polovic, notranje prav tako iz dveh polovic z navlečenimi obroči.  Na notranjem ohišju so pritrjene vodilne lopatice turbine. Rotor je izdelan iz enega kosa s pritrjenimi gnanimi lopaticami v utorih. 

Srednje tlačni del turbine jez dvojnim natokom pare, sestavljen iz ulitega zunanjega ohišja, ulitega notranjega ohišja in rotorja. Cilindrično zunanje ohišje je je sestavljeno iz dveh horizontalno privijačenih  polovic. Podobno je tudi notranje ohišje. V notranjem ohišju so pritrjene vodilne lopatice. Rotor ima dvojni natok pare, na njem so pritrjene gonilne lopatice.

Nizkotlačni del turbine je dvojni. Vsak je sestavljen iz varjenega zunanjega ohišja in ulitega notranjega ohišja. Oba ohišja sta horizontalno deljena na zgornjo in spodnjo polovico ter vijačena skupaj. V notranjem ohišju so pritrjene vodilne lopatice. Nizkotlačni rotor je varjene izvedbe, s pritrjenimi gnanimi lopaticami v utorih.