Išči
Slo | Eng | Blok 6 | Unit 6
Domov Skupina HSE Domov Skupina HSE

Kotel bloka 4

Cevna shema kotla Babcock Benson 860 t/h
Cevna shema kotla Babcock Benson 860 t/h

Parni kotel Benson je dobil ime po svojem konstruktorju. Ta je izkoristil razmerje pri kritičnem stanju pare: tlak 225,6 bar in kritični temperaturi 374,2 °C, ko je uparjalna toplota 0, tako da preide voda v paro brez spremembe volumna. V tem kotlu torej niso bile potrebne naprave za ločevanje pare od vode. Uparjanje se ne začne in konča v enem samem prerezu cevi, temveč poteka vzdolž ustrezno dolge ”uparjalne proge”.

Zgrajen je iz zvarjenih membranskih cevnih sten, ki so kot ostali deli kotla izolirane z mineralno volno. Kotel je na višini 89 m obešen na kotlovsko ogrodje in prosto visi do tal. Cevni sistem se razteza in v spodnji točki lijaka gorilne komore znaša raztezek pri obratovanju 400 mm.

V višini 46 m se na kotlovsko priključi ogrodje streha kotlovnice. Sile, ki izvirajo iz kotlovnice se prenašajo delno na bunkersko zgradbo, delno pa na kotlovsko ogrodje. Celotna teža kotla z nosilno konstrukcijo znaša 10.000 t. Konvektivni del kotla je enako širok kakor kurišče, globine konvektivnega kanala pa so glede na globino kurišča z obeh strani zmanjšane za skupno okrog 27 %. Ta zožitev je na koti 44 m in ustvarja potrebno hitrost dimnih plinov v tem območju.

Membranske cevne stene konvektivnega kanala ter pripadajoče vešalne cevi za grelnike vode in pregrevalnike pare so obešene na stropno konstrukcijo kotelskega skeleta ter se raztezajo prosto navzdol.
Leva in desna stranska stena kurišča (uparjalnika) visita na pripadajočih stenah konvektivnega dela (pregrevalnika 1). Srednja in zadnja stena kurišča sta zaradi preprečevanja napetosti v vogalih zožitve povezani s posebnim ”toplim obešanjem” t. j. diagonalno vgrajenimi cevmi, ki so ogrevane s pomočjo odjema iz izstopnega kolektorja uparjalnika. Razen tega je s posebno konstrukcijo podprt lijak kurišča s pomočjo ploščatih vešal na razmiku okrog 1,5 m, katera so obešena na koti 45 m.
Skupaj je v kotlu 300.000 m cevi z 75.000 zvari, od tega je 50.000 bilo narejenih v tovarni, 25.000 pa med montažo kotla.

Kotel ima kurjavo na lignitni prah s 6 mlini z direktnim vpihovanjem v pripadajoče gorilnike na dveh različnih višinah.