logo hse
logo dem
logo seng
logo teš
logo rlv
logo hse edt
logo hse invest
logo rgp
/ OKROGLA MIZA O SOSEŽIGU ODPADKOV V ŠOŠTANJU: VODSTVI TEŠ IN HSE PREDSTAVILI PROJEKT OBČANOM ​

OKROGLA MIZA O SOSEŽIGU ODPADKOV V ŠOŠTANJU: VODSTVI TEŠ IN HSE PREDSTAVILI PROJEKT OBČANOM ​

V šoštanjskem Domu kulture je v torek, 4. februarja 2020, v organizaciji Šaleškega eko gibanja potekala okrogla miza o načrtovanem sosežigu alternativnega goriva iz nenevarnih odpadkov v TEŠ. Udeležila sta se je predstavnika Termoelektrarne Šoštanj, direktor Mitja Tašler in predstavnik za okolje Egon Jurač, ter predstavnica Ministrstva za okolje in prostor Jana Miklavčič in predstavniki okoljevarstvenih organizacij Uroš Macerl, Andreja Slameršek in Urša Zgojznik. 

V razgretem ozračju šoštanjskega kulturnega doma – razprave se je udeležilo več kot sto občank in občanov, sta predstavnika TEŠ predstavila preliminarne ugotovitve, ki kažejo, da bi lahko v blokih 5 in 6 sosežgali do 160.000 ton nenevarnih odpadkov letno, Mitja Tašler, direktor TEŠ, pa je posebej poudaril, da bi imeli zaradi projekta 156.000 ton manj izpustov ogljikovega dioksida v okolje. Po končani presoji vplivov na okolje, predvidoma čez dva meseca, bodo znani tudi konkretni podatki o potencialnih izpustih in takrat se bo lahko začela razprava o tem, ali s projektom nadaljevati ali ne.

Dogodka se je udeležilo tudi poslovodstvo Holdinga Slovenske elektrarne. Mag. Stojan Nikolić, generalni direktor, je prisotnim pokazal primer goriva SRF, ki je bil razstavljen v dvorani, ter tudi on izrazil prepričanje,  da se bodo s sosežigom zmanjšali negativni vplivi na okolje. Oba z direktorjem TEŠ, Mitjo Tašlerjem, pa sta večkrat poudarila, da bo zainteresirani javnosti omogočen neodvisen nadzor nad projektom v obliki t. i. monitoring skupine.

Več informacij o projektu najdete na spletni strani SOEN.

Skip to content