logo hse
logo dem
logo seng
logo teš
logo rlv
logo hse edt
logo hse invest
logo rgp
/ Jernej Stritih o delovanju TEŠ govori neresnice

Jernej Stritih o delovanju TEŠ govori neresnice

Termoelektrarna Šoštanj (TEŠ) ne prejema nikakršnega prispevka za zanesljivost oskrbe. Takšne neresnice je v oddaji Dogodki in odmevi 15. marca 2021 ob 15.45 uri širil Jernej Stritih. Stritih je izjavil, citiramo: »Tukaj mislim, da je glavno vprašanje kdo bo nosil stroške proizvodnje elektrike v tistem času, ko bodo emisijski kuponi zelo visoki. Že zdaj vemo, da je proizvodnja v TEŠ-u možno zaradi tega, ker dobiva poseben prispevek za zanesljivost oskrbe.« Sporočamo, da Jernej Stritih o delovanju TEŠ govori neresnice in očitno za komentiranje delovanja naše največje termoelektrarne ni pristojen in ni kredibilen sogovornik.

Dopuščamo možnost, da je Jernej Stritih podatke zamešal s sistemskimi storitvami, ki jih Termoelektrarna Šoštanj (TEŠ) zagotavlja za sistem (nudenje primarne, sekundarne in terciarne regulacije). TEŠ za proizvodnjo električne energije ne dobiva nobenega prispevka za zanesljivost oskrbe. Poleg proizvodnje električne energije TEŠ proizvaja tudi toplotno energijo za daljinski sistem za ogrevanje Šaleške doline. Ena od ključnih zadev pri prehodu iz premoga je tudi zagotovitev nadomestnega vira toplotne oskrbe, ki bo zagotavljal trenutno zelo nizke emisije škodljivih snovi v Šaleški dolini.

Vsekakor pa je potrebno omeniti, da TEŠ z nakupom emisijskih kuponov trenutno prispeva daleč največ v podnebni sklad. Glede na trend rasti cene emisijskih kuponov je potrebno povedati, da Evropa do leta 2025 omogoča posebne podporne mehanizme, ki jih TEŠ v tem trenutku ni deležen.

 

Skip to content