logo hse
logo dem
logo seng
logo teš
logo rlv
logo hse edt
logo hse invest
logo rgp
/ REKORDNA DNEVNA PROIZVODNJA ELEKTRIČNE ENERGIJE SKUPINE HSE

REKORDNA DNEVNA PROIZVODNJA ELEKTRIČNE ENERGIJE SKUPINE HSE

(Ljubljana, 20. oktobra 2020) – Hidroelektrarne skupine HSE, ki delujejo pod okriljem Dravskih elektrarn Maribor in Soških elektrarn Nova Gorica, in Termoelektrarna Šoštanj, ki za proizvodnjo električne in toplotne energije uporablja premog iz Premogovnika Velenje, so 13. oktobra 2020 s 36,7 GWh proizvedene električne energije dosegle rekord. To je namreč največja dnevna proizvodnja v zgodovini obstoja skupine HSE, največjega slovenskega proizvajalca in trgovca z električno energijo v  Slovenji. Rekordni proizvodnji so botrovale ugodne hidrološke razmere, visoko razpoložljiva proizvodna infrastruktura (in to kljub zaostrenim razmeram in ukrepom, povezanih s širitvijo Covid-19) ter ugodne tržne razmere.

Pod okriljem skupine HSE, ki je tudi največji slovenski proizvajalec električne energije iz obnovljivih virov, pa je 15. oktobra začela delovati Sončna elektrarna Hubelj. Skupna površina te 71 kW elektrarne, ki se nahaja na strehi strojnice male HE Hubelj, je 850 m2, v svoji približno 27-letni življenjski dobi pa bo proizvedla okoli 2,1 GWh električne energije. V skupini HSE sicer delujejo še štiri sončne elektrarne pod okriljem Dravskih elektrarn Maribor – njihova skupna moč je 1,086 MW, ena manjša 49,7 kW sončna elektrarna, ki je v lasti HSE, pa je od leta 2010 postavljena na Gimnaziji Velenje.

»To so majhni, a pomembni koraki v smeri zmanjševanja ogljičnega odtisa skupine HSE,« pravi mag. Stojan Nikolić, generalni direktor HSE, ki je 2. oktobra letos sopodpisal koncesijsko pogodbo za gradnjo HE na srednji Savi. Z njo se je začela simbolična pot od premoga na obnovljive vire energije, z izgradnjo cele verige pa bo HSE prispeval k 20-odstotnemu dvigu proizvodnje čistejše električne energije.

 

 

Skip to content