logo hse
logo dem
logo seng
logo teš
logo rlv
logo hse edt
logo hse invest
logo rgp
/ TERMOELEKTRARNA ŠOŠTANJ ZANESLJIVA ŽE DVE LETI TRAJANJA EPIDEMIJE

TERMOELEKTRARNA ŠOŠTANJ ZANESLJIVA ŽE DVE LETI TRAJANJA EPIDEMIJE

Šoštanj, 28. januar 2022Termoelektrarna Šoštanj (TEŠ) je v dveh letih, odkar traja epidemija Covid-19, obratovala nemoteno ter od marca 2020 do januarja 2022 proizvedla več kot 6.000 GWh električne energije, kar predstavlja 30-odstotni delež vse slovenske proizvodnje. Njena energetska razpoložljivost je bila kar 97,43-odstotna, kar je primerljivo z ostalimi evropskimi termoelektrarnami.

V času epidemije je TEŠ dosegel tudi rekordno dnevno proizvodnjo električne energije, in sicer 27. novembra 2020, ko je ta znašala kar 19,1 GWh, poleg tega pa je šoštanjska termoelektrarna prispevala k še dvema rekordoma skupine HSE: k rekordni mesečni proizvodnji skupine HSE, ki je bila oktobra 2020 995 GWh (TEŠ 457 GWh), in rekordni dnevni proizvodnji električne energije skupine HSE, ki je bila 13. oktobra 2020 36,7 GWh (TEŠ 17,3 GWh). TEŠ je nemoteno oskrbo z električno energijo zagotavljal tudi v času potresa v regiji in v času remonta Nuklearne elektrarne Krško.

Mag. Matjaž Vodušek, generalni direktor TEŠ, ob tem poudarja: »Termoelektrarna Šoštanj je nepogrešljiv steber slovenske energetike, ki tudi v obdobju spopadanja z epidemijo zagotavlja zanesljivo proizvodnjo električne energije ter posledično nemoteno preskrbo za gospodinjstva, ustanove in gospodarske subjekte. Brez proizvedene električne energije iz šoštanjske termoelektrarne bi lahko prišlo do odvisnosti od uvoza električne energije, kar bi lahko med drugim pomenilo tudi slabšo konkurenčnost slovenskega gospodarstva.«

Blok 6 Termoelektrarne Šoštanj bo v soboto, 29. januarja 2022, predvidoma ob 00:00 uri, zaustavljen zaradi kontrole delovanja elektrofiltra. Gre za krajšo, t.i. vikend zaustavitev. Še pred zaustavitvijo bloka 6 je TEŠ v elektroenergetsko omrežje Republike Slovenije že vključil blok 5, ki bo v času zaustavitve šestega bloka zagotavljal nemoteno proizvodnjo električne energije in toplotne energije za Šaleško dolino.

Služba za odnose z javnostmi TEŠ

Skip to content