logo hse
logo dem
logo seng
logo teš
logo rlv
logo hse edt
logo hse invest
logo rgp
/ V TEŠ ZAMENJALI 800 CEVI

V TEŠ ZAMENJALI 800 CEVI

Šoštanj, 29. julij 2021Danes se je s ponovno sinhronizacijo z omrežjem ob 6.23 uri končal drugi redni remont bloka 6 Termoelektrarne Šoštanj. Od zaustavitve bloka, 7. maja 2021, so bila uspešno izvedena vsa načrtovana popravila, električno in toplotno energijo pa je elektrarna v tem času zagotavljala s petim blokom in plinskima enotama.

Danes končani remont šestega bloka je bil tako imenovani veliki remont ali remont obsega C. V njegovem okviru so bila izvedena generalna popravila po programih proizvajalcev opreme ter odpravljene še zadnje reklamacijske točke po pogodbi za dobavo in montažo bloka 6. Zamenjani so bili predgrelnik napajalne vode (LUBECO) in osemsto cevi pregrevalnika PP1, dve tretjini paketov grelnika zraka (LUVO), nadgradili pa smo tudi sistem preskrbe s paro za potrebe čiščenja kotlovskih površin.

»Večina del, povezanih z remontom, je bila končanih pravočasno, nekatera celo predčasno. Povečan obseg del je bil le na posameznih sklopih turbine, ki so bili odpeljani v tovarno v Berlinu. Ta povečan obseg del je povzročil zamik ponovne sinhronizacije bloka 6. Ob zaključku remonta je bila izvedena zakuritev do faze pregrevanja srednjega tlaka na kotlu. Po prvi zakuritvi je sledila faza izvedbe finih korekcij v nastavitvah sistema vodenja in korekcij na določeni opremi. Opravili so se še vroči zagonski preizkusi in merjenja na opremi. Danes, 29.7. ob 6.23 uri, se je s sinhronizacijo bloka 6 z omrežjem uspešno zaključil remont,« je povedal tehnični direktor TEŠ mag. Branko Debeljak.

Remontna dela je opravljalo 182 vzdrževalcev, obratovalcev in tehnikov TEŠ ter 344 zunanjih sodelavcev, ob doslednem upoštevanju preventivnih ukrepov, povezanih s preprečevanjem širitve Covid-19. Strošek remonta se je v večji meri pokril iz naslova nedavno sklenjene poravnave z GE, začeli pa so tudi s strojno in programsko inštalacijo digitalizacijskih paketov, ki iz te poravnave izhaja.

Termoelektrarna Šoštanj je letos proizvedla 1.563 GWh električne in 196 GWh toplotne energije.

Skip to content